BID står för Business Improvement District och kan kortfattat beskrivas som platsutveckling i frivillig samverkan.
35 står för riksväg 35.
Följande städer längs 35:an har valt att ingå i BID35-projektet
Svenska Stadskärnor har anpassat den internationella BID-modellen (USA; Storbritannien, Kanada bl.a.) till svenska förhållande. BID-modellen är ett processverktyg med 7 olika steg.
Arbetet har följande 5 fokusområden
I förrgår fick vi ta emot Diplom från Svenska Stadskärnor för att vi deltagit i Svenska Stadskärnorns BID-modell och att vi tidigare i veckan presenterat en godkänd affärsplan för Åtvidabergs BID-område. Affärsplanen ska uppfylla vissa kriterier för att bli godkänd (se nedan).
BID35-projektet startade under hösten 2017 och målet med projektet var att få en godkänd affärsplan, vilket nu har uppnåtts. Men det återstår att ta detta vidare från projekt till process. Alltså hur går vi från Vad till Hur?
Styrgruppen kommer därför med stöd av arbets- och referensgrupp arbeta fokuserat med detta under januari och februari med ambitionen att inte "bara" ha en godkänd affärsplan utan en riktigt bra affärsplan.
Stort GRATTIS till Åtvidaberg och alla cirka 50 deltagare i projektet som har bidragit med sin tid, engagemang, hjärta och ibland smärta ;). Fantastiskt bra jobbat <3
Om du har några frågor om affärsplanen eller det fortsatta arbetet är du välkommen att höra av dig projektledare Susanne Forsberg som kommer att arbeta vidare även under januari och februari.
I projektet ingår det självklart att man genomför en målgruppsnanalys. Redan tidigt upptäckte vi att målgruppen unga, yngre vuxna och barnfamiljer var underrepresenterade både i styrgrupp som i arbetsgrupperna. Detta tog vi tidigt tag i och tillsammans med handelsprogrammets elever har vi samarbetat på flera sätt. Bland annat har eleverna gått platsrundvandringar i BID-området men är högst delaktiga i att arbeta fram konceptet och innehållet för det som vi kallar Åtvidabergskalaset.
Åtvidabergskalaset syfte är att tillsammans med eleverna, föreningar, verksamheter och företag skapa en riktigt kul dag med aktiviteter som fokuserar på just de saknade målgrupperna.
Jajamen, vi har en baktanke! Under dagen kommer vi vilja veta vad du tycker om BID-området gällande t.ex. utbud, utformning,tillgänglighet, platsvarumärket, rent, snyggt och säkert.
Vill du vara med och visa upp din verksamhet/företag eller förening? Läs mer i pdf:en nedan för mer information.
Spara dagen, lördag den 5 maj kl 11.00-15.00 och följ oss på Facebook @åtvidabergskalaset och Instagram @atvidabergskalaset.
Under de senaste två veckorna har vi träffat många härliga personer från gymnasieskolan, näringslivet, kommunen och invånare i Åtvidaberg. Handelsprogrammets elever har presenterat deras fantastiska BID-arbete och vi har fått deras enkätsvar efter genomförda platsrundvandringar. Utöver detta har vi även fått ta del av elevernas genomförda undersökning "Servicetemperaturen". Hur står det egentligen till med service och bemötande i Åtvidaberg? Det kommer arbetsgruppen Platsvarumärkets material tillsammans med elevernas undersökning visa i vår nulägesanalys.
Vi har haft möte med Scanfil, Åtvidabergs största privata arbetsgivare där vi fick lära oss mer om deras spännande företag, och vi fick möjlighet att informera om BID35-projektet. För dem är ett viktigt med ett Åtvidaberg som är attraktivt.
Det underlättar deras arbete att rekrytera nya medarbetare men också viktigt när de har kundbesök. "Vi är en arbetsgivare som arbetar långsikigt, det är viktigt att våra medarbetare trivs på Scanfil men också att de trivs med orten Åtvidaberg"
Mötet med projektgruppen för Facetten var också intressant. Vilket enormt arbete de har lagt ner med mycket begränsade resurser, wow! Mötet ledde till en större förståelse för våra respektive projekt och att vi kommer att ha stor hjälp och stöd av varandra framöver.
Utöver allt ovanstående har vi även startat upp tre av våra fem arbetsgrupper, Platsvarumärket, Utbud och Rent, tryggt och säkert. Under nov-jan har grupperna planerat in platsrundvandringar inom BID-området utifrån sitt fokusområde. Deras reflektioner och bilder från platsrundvandringarna kommer att ingå i nulägesanalysen som ska att vara klar i mars.
För att få bästa dynamik i arbetsgrupperna skulle vi behöva ytterligare två deltagare till arbetsgrupperna; Platsen och Tillgänglighet. Hör av dig till projektledaren så berättar hon gärna mer. Hennes kontaktuppgifter finner du genom att klicka här.
Varmt välkommen med dina frågor eller funderingar.
Runt 17 personer kom till mötet och ytterligare 9 st meddelade att de inte kunde närvara men är intresserade och vill vara med i framtida arbetsgrupper eller på annat sätt.
Förutom att informera vad som kan förväntas av en om man ingår i en arbetsgrupp, tog vi även tillfället i akt att låta varje deltagare "pluppa" rubriker inom det beslutade BID-området. Sammanställningen kommer vara en del i vårt fortsatta arbete.
Området har tagits fram med hjälp av material som sammanställts från den platsrundvandring som genomfördes, de diskussioner som fördes samt det arbete som gjordes under projektets Kick Off den 10 oktober, 2017. Allt material finns på längre ned på denna sida.
BID35-projektet Åtvidabergs styrgrupp har därefter satt sig in i materialet och vid deras möte den 19 oktober fört en diskussion kring denna fråga där de kom fram till ett förslag som skickades till Kick Off-deltagarna och projektets finansiärer för kommentarer.
Först vill vi tacka alla cirka 60 deltagare som hade möjlighet att komma till kick offen i tisdags. Vilket engagemang, kreativitet, mod och vilja ni förmedlade.
För det andra vill vi även vara tydliga med att det aldrig är försent att ansluta till projektet. Projektet handlar om kort- som långsiktigt platsutvecklingsarbete i samverkan mellan det privata och offentliga. Alla som vill vara med är alltid välkomna oavsett hur långt in i projektet vi kommer.
Nedan finner ni deltagarlista och en sammanställning från Work Shop. Sammanställningen är tagen rakt av från de blädderblock som vi arbetade med under kvällen. Det ni ser är det som vi kommer att arbeta vidare med i arbetsgrupperna. Arbetsgrupperna kommer att delas in enligt de 5 fokusområdena som du ser i sammanställningen. Har du t.ex. ett intresse i området "tillgänglighet" då är det den gruppen du ska tillhöra osv.
Vi har också lagt med vår aktivitets- och kommunikationsplan så att ni kan hålla er uppdaterade om vad som händer framöver (OBS att detta dokument kommer att uppdateras löpande)
BID35-projektet följer en specifik process som är inköpt av Svenska Stadskärnor tillsammans med Västervik, Linköping och Gamleby. Vi i Åtvidaberg är så gott som klara med steg 1 och 2 förutom att vi inom två veckor ska definiera vårt BID-område. Se nedan vad steg 3 innebär och i stora drag vad som kommer att hända i resterande steg.
Mats Appel
Vd
Tel: 0700 - 02 52 89
E-post: mats@nc-atvidaberg.se
Gamla Torget 1B
597 30 Åtvidaberg
© 2023